Фактори ризику непсихотичних психічних та поведінкових розладів в умовах соціального стресу - Нікоряк , Руслана (Психосоматична медицина та загальна практика, 2019)
Вступ. В останні роки підвищена увага дослідників до проблем психогенних захворювань обумовлена зростаючою поширеністю цієї патології і більш глибоким розумінням їх ролі в формуванні соціальної дезадаптації. Соціальна криза, що триває майже 4 роки, бойові дії на сході України, вимушена трудова міграція населення в пошуках фінансової підтримки для сім'ї, а іноді і єдина можливість вижити в умовах соціально-економічної кризи призвели до дезадаптації значної частини суспільства. Мета. Вивчити фактори ризику психічних і поведінкових розладів, які пов'язані з психозом, серед трудящих-мігрантів і комбатантів з метою запобігання психічних захворювань. Матеріали та методи. Клініко-психопатологічні та експериментально-психологічні дослідження трудових мігрантів і демобілізованих комбатантів проводилися в 2 районах Чернівецької області, а саме в Сторожинецькому та ЗАСТАВСЬКИЙ районах. Отримані результати. Скринінг-тест опитав 150 осіб - 80 комбатантів і 70 робітників-мігрантів. Напруженими були: 30 комбатантів і 40 робітників-мігрантів. Фактори ризику, такі як низький соціально-економічний статус, відсутність значної частки трудящих-мігрантів і демобілізованих комбатантів на момент проведення опитування, відсутність «повного» розуміння в сім'ї і підтримки з боку, привели до емоційних переживань. «Несправедливість» і «часта» недооцінка працею-мігрантами недооцінений праці спровокували тривогу і спрагу пиття. Демобілізовані комбатанти були «байдужими», до їх проблем з боку суспільства викликали дратівливість, агресію, які поглиблювалися вживанням психоактивних речовин. Таким чином, сукупність стрессоров (міграційних, бойових, психологічних) привела до значних змін в житті вимушених трудових мігрантів і демобілізованих комбатантів на сході України, спровокувала соціальну дезадаптацію в суспільстві і погіршила якість життя і соціальне функціонування в суспільстві. Ці істотні фактори стресу створили загрозливий фон для розлади психічного здоров'я українців. Таким чином, трудова міграція та участь в бойових діях є надзвичайно сильними стрессорами, які виснажують людини як фізично, так і психічно, і потребують ефективної державної та медичної допомоги.