Роль порушень вищих психічних функцій в суїцидогенезі при деменції внаслідок хвороби Альцгеймера - Mudrenko, Iryna (Психосоматична медицина та загальна практика, 2018)
Актуальність. Деменція є вікозалежним захворюванням. Водночас на похилий вік припадає один з піків по кількості суїцидів. Психологія цементних хворих характеризується приєднанням суб’єктивного відчуття безнадії, песимізму, усвідомленням власної неспроможності, залежністю від оточуючих, що впливає на ризик суїциду. Встановлено, що найвищий ризик суїциду на початкових стадіях деменції, по мірі прогресування когнітивного дефіциту ризик суїциду зменшується. Мета. Вивчення ролі порушень вищих психічних функцій в формуванні суїцидальної поведінки у хворих з деменцією при хворобі Альцгеймера. Матеріали та методи. Обстежено всього 75 хворих з деменцією при хворобі Альцгеймера, з них 36 осіб з суїцидальною поведінкою в анамнезі склали основну групу, а 39 хворих без ознак суїцидальної поведінки - контрольну. Дослідження проводилось за допомогою клініко-анамнестичного, психопатологічного та методу математичної статистики. Результати. Високий ризик суїциду при деменції внаслідок хвороби Альцгеймера поєднаний з загальмованістю мислення, маячними ідеями самозвинувачення та самоприниження (р ≤ 0,05); пригніченим настроєм, внутрішнім неспокоєм, тривогою, відчуттям відчаю, безнадійності, вини, замкненості, апатії (р ≤ 0,05); ефекторно - вольовими порушеннями у вигляді гіпобулії, гіпокінезії, гіпомімії, зниженням лібідо (р ≤ 0,05); порушенням мови у формі браділалії р ≤ 0,05; більшою виснаженістю та зменшенням об’єму уваги( р ≤ 0,05). Навпаки, до факторів антиризику суїциду при деменції внаслідок хвороби Альцгеймера відносять наступні особливості вищих психічних функцій, а саме порушення мислення: маячні ідеї відношення та збитку (р ≤ 0,05); емоцій: відчуття страху (р ≤ 0,05); ефекторно-вольової сфери: парабулія та гіперкінезія (р ≤ 0,05). Висновок. На підставі клініко-психопатологічного дослідження хворих з деменцією при хворобі Альцгеймера виділено специфічні порушення вищих психічних функцій та емоційно-вольової сфери (мислення, пам’яті, уваги, сприйняття, мови, емоцій), що асоційовані з високим ризиком суїциду.