Якість життя підлітків із соціальною депривацією - Rusina, Svitlana (Психосоматична медицина та загальна практика, 2018)
Актуальність. Враховуючи поширення суспільної нестабільності, кризи „соціальної занедбаності” та „соціальної ізоляції” підлітків є актуальною проблемою, оскільки погіршує їх психічне здоров'я і формує психічну дезадаптацію. Усе це визначає перспективність досліджень. Мета. Дослідити якість життя соціально депривованих підлітків. Матеріали і методи. Дані експериментально-психологічних досліджень 100 підлітків, які перебувають у соціальній депривації. Застосовані клініко-психопатологічний, статистичний методи. Результати. В результаті досліджень встановлено, що якість життя у підлітків із соціальною депривацією була наступною: найбільш вразливими для біологічних і соціальних сиріт були психологічна і фізична сфери, а для підлітків із соціально-материнською, соціально-психологічною та сімейною деприваціями були навколишнє середовище та соціальні взаємовідносини. Висновки. Соціально-економічні, медико-психологічні чинники призвели до погіршення якості життя найменш захищених верств населення – підлітків.