Особливості прояву та вираженість психічного стресу родичів інкурабельних онкологічних пацієнтів - Koval, Iryna (Психосоматична медицина та загальна практика, 2016)
У дослідженні було проведено вивчення особливостей прояву та вираженості психічного стресу у родичів інкурабельних онкохворих, яке виявило розлад адаптації у 60,7% опитуваних, що на психологічному рівні супроводжувалося пороговим рівнем стресового навантаження та високим рівнем психосоціального стресу, психопатологічною симптоматикою у вигляді тривожно-депресивних, обсесивно-компульсивних проявів, міжособистісної сензитивності та соматизації. Встановлено змістовний взаємозв’язок між психічним реагуванням родичів та станом пацієнтів, у якому зміни у соматичному та психологічному стані хворого для членів родини відігравали роль «пускових факторів» у психологічному реагуванні.