Психопатологічні особливості поведінкового реагування крізь призму віддалених психіатричних наслідків тромбектомії тромботичної оклюзії після механічної тромбектомії: аналіз проявів агресії та ворожості - Регуш, Андрій (Психосоматична медицина та загальна практика, 2026)
Мета. Встановити віддаленні психіатричні наслідки тромбектомії тромботичної оклюзії у сфері поведінкового реагування. Матеріали та методи. У 2022-2025 рр. було проведено проспективне дослідження 129 пацієнтів Центру рентгенендоваскулярної нейрохірургії КНП «Київська міська клінічна лікарня №1» (м. Київ, Україна) та відділення рентгенендоваскулярної нейрохірургії Державної установи «Головний медичний клінічний центр МВС України» (м. Київ, Україна). Середній вік учасників дослідження становив 68,4±11,4 року. Оцінка вираженості психіатричних наслідків було проведено в віддаленому післяопераційному періоді – на 30-35 день після тромбектомії. Для реалізації мети дослідження було використано комплекс методів: анамнестичний, клініко-психопатологічний, психодіагностичний та статистичний. Психодіагностичний метод був реалізований шляхом застосування Методики діагностики показників та форм агресії А. Басса – А. Дарки (Buss-Durkee Hostility Inventory, BDHI, за О. К. Осницьким). Результати. Встановлено домінування показників роздратування (8,3±1,5) та вербальної агресії (8,2±1,5) при збереженні фізичної агресії (5,5±1,3) у межах норми. Індекс ворожості (10,9±1,8) суттєво перевищував порогові значення за рахунок високої підозрілості (6,0±1,3) та образи (4,9±1,3). Виявлено високі рівні почуття провини (7,1±1,3) та непрямої агресії (6,9±1,3). Сформований «дисфорично-ворожий профіль» свідчить про зміщення елімінації афекту у вербальну площину внаслідок органічного ураження та вираженої церебрастенії після тромбектомії. Висновки. Сформований «дисфорично-ворожий профіль» характеризується переважанням внутрішнього психоемоційного конфлікту та вербальної агресії над фізичною. Висока ворожість, підозрілість та почуття провини зумовлені органічним ураженням мозку й церебрастенією. Такі прояви виступають формою протесту проти втрати автономії, що суттєво обмежує реабілітаційний потенціал і мотивацію хворих до подальшого одужання. Ключові слова: ішемічний інсульт, механічна тромбектомія, психіатрія, депресія, тривога. УДК 616.89-008.45/.47:616.831-005.1-089.87]-036.8-085.851