Психотичний маніфест як символічний безпечний простір - Romaniv, Olexandr; Pohoriliak, Kateryna; Nad , Beata (Психосоматична медицина та загальна практика, 2018)
Клінічний випадок відображає прояв психозу у пацієнта 22 років, який звернувся за психіатричною допомогою у супроводі батьків. Пацієнт завжди демонстрував чудові успіхи у навчанні та у професійній діяльності. Розвиток психотичних симптомів значно знизив його загальну активність та якість життя. З анамнезу життя відомо, що він завжди вважав за краще бути самотнім, ніж у компанії однолітків. Багато часу проводив в інтернеті. Вдома часто опинявся під тиском батьків. Мав молодшого брата, який часто його дратував. Початок хвороби відзначався яскравими видіннями, які він бачив протягом дня. Проте він завжди вірив у підземний світ і мав відчуття, що має померти, тому боявся дивитися в дзеркало. Часто відчував, що його думки можуть бути прочитані кимось з його оточення. Психічний статус: напружений, тривожний та насторожений, настрій знижений, смуток, песимізм. Емоційно лабільний, демонстрував афективні спалахи під час розмови. Клінічне інтерв'ю ускладнювалося дезорганізацією психічних процесів. Вербальні пізнавальні процеси під час співбесіди були знижені. Продемонстрував розпливчасте розуміння своєї хвороби. Для психодіагностичного обстеження використовували MINI (міжнародне нервово-психіатричне інтерв'ю), FPI (анкета особистості Фрайбурга), тематичний тест на апперцепцію, SCI-PANSS (шкала позитивного та негативного синдрому), ADI-R (інтерв'ю з діагностикою аутизму), ADOS (графік діагностики аутизму). У той же час стан пацієнта відповідає критеріям декількох психіатричних розладів: великий депресивний епізод, соціальний і генералізований тривожний розлад, посттравматичний стресовий розлад, суїцидальні думки, наміри, спроби в минулому, що свідчать про високу суїцидальність, нинішній психотичний розлад. Схильності: обмежені соціальні та комунікативні навички, поганий соціальний досвід, стійкість до поведінкових моделей, які у пацієнтки були клінічними проявами РАС та вимогливих матерів. Зростаючі соціальні очікування, на які в певний період життя пацієнт не зміг задовільнити, стали провокуючими подіями, що спровокували розвиток психотичних симптомів. На фоні успішного лікування пацієнт почав відвідувати сеанси у психотерапевта з орієнтованим на клієнта напрямом психотерапії.