Інтеграція AI-асистованих метрик психічного благополуччя (MWI та PES) у корпоративну практику: розробка методології та результати пілотного дослідження - Чабан, Oleg; Шевченко, Oleg (Психосоматична медицина та загальна практика, 2026)
Актуальність. В умовах зростаючого попиту на масштабовані рішення для підтримки ментального благополуччя співробітників постає потреба в об'єктивних метриках для моніторингу психологічного стану без втручання у конфіденційність. Традиційні опитувальники мають обмеження через соціальну бажаність відповідей та низьку комплаєнтність. Мета. Розробити та валідувати систему AI-асистованих метрик для щоденного моніторингу ментального благополуччя (Mental Wellbeing Index, MWI) та залученості до платформи (Platform Engagement Score, PES) у корпоративному контексті, а також дослідити взаємозв'язок між цими показниками. Методи. Пілотне дослідження проведено протягом 6 тижнів (10.11.2025 — 22.12.2025) за участю 12 співробітників української компанії. MWI розраховувався щоденно на основі AI-аналізу діалогів за 5 вимірами (енергія, ясність, баланс, контроль, зв'язок). PES оцінювався щотижнево за 5 компонентами (частота, якість, завершеність, ініціативність, швидкість). Використано кореляційний аналіз Пірсона та квадрантну матрицю для стратифікації користувачів. Результати. Середній MWI склав 4.93±0.52 (діапазон 0-10), середній PES — 7.78±0.89 (діапазон 0-10). Виявлено парадоксальний патерн: 58% користувачів з нижчим MWI (<5.5) демонстрували високий PES (>7.0), що свідчить про активний пошук підтримки. Найсильніша кореляція виявлена між якістю діалогів (Quality) та MWI (r=0.35, p<0.05), що в 3 рази перевищує вплив частоти (Frequency: r=0.12). Користувачі з високою залученістю (PES≥7) мали MWI на 0.41 пункта вище (+9%), ніж користувачі з низькою залученістю. Висновки. Система MWI/PES демонструє потенціал для раннього виявлення ризиків вигорання та моніторингу ефективності wellbeing-програм. Ключовим фактором є якість рефлексивних діалогів, а не лише їх кількість. Модель "шукання підтримки" (низький MWI + високий PES) вказує на те, що платформа ефективно залучає користувачів, які найбільше потребують допомоги. Необхідні подальші лонгітюдні дослідження з більшою вибіркою для валідації довгострокової ефективності. Ключові слова: цифрове ментальне здоров'я, штучний інтелект, корпоративне благополуччя, когнітивно-поведінкова терапія, мікроінтервенції, профілактика вигорання, conversational AI