Вплив ювенільного ідіопатичного артриту на якість життя у молодих людей в перехідний період до дорослої ревматологічної служби - Dzhus, Marta (Психосоматична медицина та загальна практика, 2017)
Актуальність. Відомо, що молоді люди з ювенільним ідіопатичним артритом (ЮІА) часто мають активне захворювання зі значними порушеннями функції і в дорослому віці, що може впливати на їх фізичне та психологічне благополуччя. Мета. Визначити вплив ЮIA на якість життя (ЯЖ) у молодих хворих ЮIA на етапі переходу від підліткового до дорослого віку. Матеріали та методи. Одномоментне дослідження 89 молодих осіб віком від 16 до 22 років з ЮІА в анамнезі незалежно від наявності чи відсутності активного запалення на момент огляду на базі Олександрівської міської клінічної лікарні м. Київ у період між квітнем 2015 та лютим 2017 р. та 25 практично здорових молодих осіб відповідного віку та статі, що складали групу контролю. Оцінювали вік дебюту, тривалість, активність ЮІА, отриману терапію, якість життя за опитувальником Short-Form-36 (SF36), функціональний стан за HAQ. Результати. Хворі з ЮІА мали достовірно гірше (p<0.001) фізичне благополуччя 46,3±8,7 порівняно з контрольною групою (55.7±6.9). В них виявлено зниження показників, що відповідають за фізичне (p<0.001) і рольове (p=0.04) функціонування та інтенсивність болю (p<0.001), порівняно з групою контролю. Однак показники, що відповідають за психологічне благополуччя у хворих з ЮІА, не відрізнялися від контрольної групи. При проведенні аналізу зв’язку між функціональною активності за HAQ та якістю життя SF 36 виявлено сильний негативний вплив на фізичне функціонування (p<0.001), рольове функціонування (p<0.001), інтенсивність болю (<0.001), загальний стан здоров’я (p=0.01), життєву активність (p<0.001), соціальне функціонування (p<0.001), та психічне здоров’я (p<0.001), які входять в поняття фізичного (p<0.001) та психологічного (p=0.035) благополуччя. При проведенні аналізу зв’язку функціональної активності за HAQ виявлено сильний негативний вплив на фізичне функціонування (r=-0,56, p<0.001), рольове функціонування (r=-0,33, p<0.001), інтенсивність болю (r=-0,60, p<0.001), загальний стан здоров’я (r=-0,40, p=0.01), життєву активність (r=-0,46, p<0.001), соціальне функціонування (r=-0,48, p<0.001, та психічне здоров’я (r=-0,42, p<0.001). Висновок. Найбільший вплив в перехідний період між підлітковим та дорослим віком ЮIA мав на "фізичне функціонування" та "інтенсивність болю", які входять у групу фізичного благополуччя за опитувальником SF-36, що свідчить про більший вплив захворювання на фізичне, ніж на психічне здоров'я пацієнтів ЮIA.