Ефективність застосування EMDR (методу десенсибілізації та переробки рухами очей) при посттравматичному стресовому розладі - Вербенко, Георгій; Миронець, Сергій (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
«Десенсибілізація та переробка рухами очей» (англ. EMDR - Eye Movement Desensitization and Reprocessing) - метод психотерапії, розроблений Ф. Шапіро для лікування посттравматичних стресових розладів (ПТСР), викликаних переживанням стресових подій, таких як насильство або участь у військових діях. У статті проведено комплексний аналіз сучасного стану досліджень ефективності EMDR – терапії при ПТСР. Досліджено наукові праці у базах даних біомедичної літератури, включаючи PubMed, Cochrane, Web of Science та Google Scholar. Відібрано дослідження, які мали метааналізи рандомізованих контрольованих клінічних досліджень психотерапевтичних методів лікування ПТСР, окремо, та в порівнянні з іншими методами і фармакотерапією. Доведено, що методи EMDR терапії можливо використовувати в індивідуальному та груповому форматі з різними групами населення. Наприклад, у систематичному огляді (2022) продемонстровано ефективність EMDR терапії та її вплив на симптоми ПТСР, а також на супутні їм тривогу і депресію у вимушених переселенців внаслідок стихійного лиха або соціальних факторів (ситуація насильства, військові дії, переслідування). EMDR відноситься до короткострокової терапії, це має велике значення при лікуванні не тільки гострої реакції на стрес, а й при проведенні терапії для великої кількості пацієнтів. Актуальними остаються доказові нейробіологічні дослідження ефективності EMDR, та можливості її використання при інших психічних розладах. Ключові слова: психотерапія, психологічні інтервенції, ПТСР, EMDR, нейробіологічні дослідження, десенсибілізація