Інтернет-залежність, залежність від соціальних мереж та смартфонів як елемент адиктивної поведінки підлітків - Федорців, Ольга; Чорномидз, Андрій; Чорномидз, Ірина; Чорномидз, Юрій (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. Проблема адиктивної поведінки серед підлітків набуває загрозливих масштабів, особливо в умовах соціально-екологічної кризи та стану війни в Україні. Надмірне використання інтернету, смартфонів та соціальних мереж становить серйозну загрозу для психічного та фізичного здоров’я молодого покоління, що вимагає глибокого наукового аналізу. Мета. Провести аналіз наукової літератури щодо проблеми інтернет-залежності як форми адиктивної поведінки у підлітків, систематизувати дані про її поширеність, форми, причини виникнення, клінічні прояви та наслідки. Результати. Аналіз даних показав, що інтернет-залежність є комплексним поняттям, що включає залежність від соціальних мереж, онлайн-ігор, кіберсексуальну залежність та інші форми. Поширеність інтернет-залежності серед підлітків у світі коливається в широких межах, сягаючи в деяких регіонах 64% , а в Україні - до 52%. Підлітковий вік є критичним періодом для формування адикцій через психологічні особливості: прагнення до нового, страх перед відповідальністю та пошук самоствердження. Основними причинами розвитку залежності є дефіцит спілкування в родині, низька самооцінка, відсутність друзів та хобі. Наслідки включають як психологічні проблеми (депресія, апатія, соціальна дезадаптація), так і фізичні розлади (порушення сну, зору, постави). Встановлено, що авторитарний стиль виховання з теплотою у стосунках може знижувати ризик розвитку залежності. Висновки. Інтернет-залежність є глобальною та багатогранною проблемою, що вимагає міждисциплінарного підходу. Необхідне подальше вивчення механізмів її формування та розробка ефективних програм профілактики та корекції, адаптованих до сучасних умов. Ключові слова: адиктивна поведінка, інтернет-залежність, підлітки, смартфон, соціальні мережі, психічне здоров'я, профілактика УДК 616.89-008.44:[004.738.5:613.86]-053.6