Профілактика вживання алкоголю та інших психоактивних речовин з використанням мотиваційного інтерв'ю серед молоді в Україні - Polshkova, Svitlana; Voloshina, Diana; Cunningham, Rebecca; Zucker, Robert; Walton, Maureen (Психосоматична медицина та загальна практика, 2016)
Актуальність. Дані Всесвітньої організації охорони здоров'я показують тривожні показники по споживанню алкоголю серед осіб віком від 15 років і старше в Україні. Дане дослідження було присвячено вивченню можливостей та ефективності короткого втручання для зниження ризикованого вживання спиртних напоїв серед молоді (у віці 18-25) в Україні. Методи та матеріали. Молодь, що була представлена двома групами, обстежено на предмет ризикованої питної поведінки (пацієнти залізничної клінічної лікарні та студенти Київського національного медичного університету). За результатами позитивного скринінгу (AUDIT-C (> 5), в дослідження було включено: 59 учасників із стаціонару (в середньому вік = 22,6 (2,1), 55,9 %% чоловіки) і 61 учасників з університетського середовища (середній вік = 20,1 (2,3), 55,7% чоловіків). Після заповнення комп'ютеризованого базового візиту, учасники були рандомізовані на основну групу (отримання персонального короткого втручання (мотиваційного інтерв'ю з телефонним контактом в середині дослідження); та контрольну групу учасників, що отримували тільки інформаційні брошюри. Після 3 місяців було проведено заключний візит. Результати. Був проведений регресійний аналіз, окремо для кожної групи, для прогнозування предикторів вживання алкоголю і наслідків. В основній групі відмічено значне зниження рівня вживання алкоголю та наслідків через 3 місяці у порівнянні з контрольною групою (р<0,001). Проте, ці групи істотно не відрізнялася за показниками вживання інших психоактивних речовин (DAST-10 балів). Висновки. Отримані результати дозволяють припустити, що короткі мотиваційні заходи перспективні для зниження ризикованого вживання спиртних напоїв серед молоді в Україні. Майбутні дослідження необхідні, щоб повторити ці результати і поширити ці ефекти для зменшення вживання інших наркотиків серед молоді в Україні.