Вплив булінгу на психічне здоров'я дітей та підлітків: механізми виникнення та наслідки - Гура, Андрій; Абдряхімова, Ціра; Клебан, Катерина (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. На сьогодні стан психічного і фізичного здоров’я дітей і підлітків в Україні та його погіршення безпосередньо пов’язані з повномасштабним військовим вторгненням сусідньої держави-агресора. В таких умовах війни не залишається без уваги таке соціальне явище, як булінг (від англ. To bull – переслідувати) і пов’язані з ним наслідки на підконтрольній Україні території. Проблема жорстокої та насильницької поведінки дітей та підлітків привертає увагу нинішнього суспільства і знаходить своє відображення в зарубіжних та вітчизняних дослідженнях. Реальністю стало пропагування культу сили та жорстокості в ЗМІ, зниження виховного потенціалу сім’ї, порушення взаємодії між школою та сім’єю, поширення зразків асоціальної поведінки. Значного поширення набуло явище булінгу у загальноосвітніх навчальних закладах. Результати. Булінг не просто викликає короткочасний стрес, а має глибокий вплив на психічне здоров'я підлітків. Доведено, що жертви булінгу частіше починають на тривожні розлади, депресію та мають підвищений ризик суїцидної поведінки. Наслідки можуть зберігатися в дорослому віці, впливаючи на соціальні навички, емоційну стійкість та успішність. Дослідження показують, що у підлітках, які зазнали булінгу, відбуваються зміни в головному мозку, що негативно впливають на нервову регуляцію (лімбічна система, гіпокамп). Війна створює додаткові фактори: втрата домівки, втрата близьких, постійне відчуття небезпеки. Діти, які і так переживають стрес через війну, можуть бути більш вразливими до агресії одноліток. Висновки. Базуючись на проведеному аналізі літератури було встановлено, що булінг є серйозною загрозою для психічного здоров’я підлітків, а в умовах війни його наслідки стають ще більш руйнівними. Постійний стрес, нестабільність, втрата почуття безпеки та пережитий травматичний досвід підсилюють негативний вплив на лікування, що може призвести до підвищеного рівня тривожності, депресії, соціальної ізоляції та навіть посттравматичних стресових розладів (ПТСР). Важливо розглядати проблему булінгу комплексно, поєднуючи профілактичні заходи з активною психологічною підтримкою підлітків. Школи, родини та суспільство загалом мають комерційну ключову роль у створенні безпечного середовища, де підлітки можуть отримати необхідну допомогу та підтримку. Отже, подолання булінгу в умовах війни потребує посилення уваги, включення ефективних механізмів запобігання цькуванню та розвитку програм психосоціальної підтримки, що сприятиме збереженню психічного здоров’я молоді.