Психічні та поведінкові розлади у осіб з міопією - Дроздов, Vladymyr (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Мета. Визначити особливості психічних і поведінкових розладів при міопії. Матеріали та методи. 200 пацієнтів з міопією було обстежено в Британському офтальмологічному центрі в Києві. Використовували патопсихологічну діагностику, «Методику багатостороннього дослідження особистості», «Особистісний опитувальник Бехтєрєвського інституту». Дослідження проводилося у відповідності з принципами Гельсінської декларації Світової медичної асоціації. Математичну обробку результатів дослідження виконували методами математичної статистики. Результати. Серед осіб з короткозорістю в 20,5 % випадках було діагностовано афективні розлади (розлади настрою): легкий депресивний епізод (9,0 %), дистимію (11,5 %); в 65,0 % – невротичні, пов’язані з стресом та соматоформні розлади: змішаний тривожно-депресивний розлад (11,0 %), неврастенію (55,5 %), іпохондричний розлад (11,0 %); в 2,0 % – стійкі зміни особистості, не пов’язані з ураженням або захворюванням головного мозку: інші стійкі зміни особистості (2,0 %). Висновки. Порушення соціальної та психологічної адаптаціії, у зв’язку із формуванням дезадаптивних типів ставлення до хвороби у 92,7-100,0 % осіб з короткозорістю значною мірою ускладнювало процес їх реабілітації.