Підходи до психокорекції когнітивних функцій у осіб, що перенесли мозковий інсульт - Дроздова, Iryna (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
В підходах до психокорекції хворих після інсульту необхідно враховувати особистість хворих, етапність процесу, прихильність до лікування, індивідуальність, комбінацію впливів, безперервність. Мета. Оцінити ефективність програми психокорекції когнітивних порушень у осіб, що перенесли ішемічний інсульт. Матеріали та методи. На базі ДУ «УД НДІ МСПІ МОЗ України» було обстежено 83 пацієнти з АГ ІІІ ст. з наслідками мозгового інсульту, які були розподілені на два кластери (І кластер – 40 осіб з легкими (ЛКП) та ІІ кластер – 43 особи з помірними (ПКП) когнітивними порушеннями. Результати. В результаті комбінованого лікування у осіб з ЛКП і ПКП вірогідно покращувалися довготривала пам’ять – на 19,4 і 49,0%, образна – на 12,9 і 50,7%, зорова – на 22,0 і 31,5%, змістовна – на 18,0 і 37,0% та об’єм короткотривалої пам’яті – на 19,7 і 22,9%. Запам’ятовування й короткотривала пам’ять також поліпшувалися; зростали в обох групах запам’ятовування першої проби – на 12,9 і 19,1%, другої проби – на 5,8 і 20,3%, третьої проби – на 6,5 і 26,3%, четвертої проби – на 2,3 і 30,1% та короткотривала пам’ять – на 5,6 і 19,7%. Вірогідно зросли у пацієнтів з ЛКП і ПКП вибірковість уваги – на 36,8 і 47,8% й рівень логічного мислення – на 12,8 і 23,7% та поліпшилась ефективність роботи – на 13,7 і 17,0%. Висновки. Розроблена нами модель психокорекції, що базується на методології (тілесно-орієнтованих та психофізіологічних підходах); принципах комплексності, диференційованості, системності, етапності й послідовності; компонентах (інформаційному, емоційному та поведінковому); рівнях (внутрішньо- й міжособистісному та соціальному); мішенях (психологічних і когнітивних порушеннях, обмеженнях життєдіяльності); методах арт-терапії (малюванні й фарбуванні рисунку, танцювальній та музикальній терапії, казка терапії) може бути широко застосована в процесі реабілітації хворих з наслідками мозкового інсульту.