Особливості тривожно-депресивних розладів у осіб інволюційного віку в сучасних умовах - Дзеружинська, Наталія; Косова, Олена (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. Тривожно-депресивні розлади (ТДР) у осіб інволюційного віку є поширеною психоемоційною проблемою, що ускладнюється сучасними соціальними викликами — війною, економічною нестабільністю та віковими кризами. За оцінками ВООЗ, близько 10 млн мешканців України або вже мають психічні розлади, або перебувають у групі підвищеного ризику їх розвитку. Серед них 3,9 млн осіб стикаються із симптомами середнього або тяжкого ступеня. Погіршення якості життя, зниження адаптаційних можливостей та ризик суїцидальної поведінки потребують комплексного підходу до оцінки стану пацієнтів і впровадження ефективних реабілітаційних програм. Мета. Створити лгоритм реабілітаційних заходів для покращення загального стану та якості життя пацієнтів інволюційного віку з тривожно-депресивними розладами шляхом комплексного дослідження впливу соціального дистресу, якості життя, копінг-стратегій та суїцидального ризику. Цілі. Дослідити рівень тривоги, депресії, якість життя, копінг-стратегії та суїцидальний ризик у людей інволюційного віку з ТДР, а також створити алгоритм психореабілітаційних заходів з урахуванням виявлених взаємозв’язків. Методи. У дослідженні брали участь 32 пацієнти віком 50–75 років. Застосовано госпітальну шкалу тривоги і депресії (HADS), опитувальник копінг-стратегій Лазаруса і Фолкмана, шкалу оцінки якості життя (Чабан О.С.), шкалу оцінки суїцидального ризику (C-SSRS), а також кореляційний аналіз із використанням коефіцієнта Пірсона для оцінки зв’язків між показниками. Результати та їх обговорення. В результаті проведеного дослідження було вивчено структуру, психологічні особливості та якість життя осіб інволюційного віку з ТДР в сучасних умовах. Виявлено переважання тривожного компоненту в клінічній структурі ТДР. Найпоширенішими копінг-стратегіями виявилися емоційно-орієнтовані (втеча-уникнення та дистанціювання), що мають помірний позитивний зв’язок із суїцидальним ризиком. Більшість пацієнтів мають середній або низький рівень якості життя, який істотно залежить від рівня тривоги, депресії та характеру копінг-поведінки. Розроблено алгоритм реабілітаційних заходів, який включає психофармакологічну та психотерапевтичну корекцію, формування адаптивних копінг-стратегій і соціальну підтримку. Запропонований підхід сприяє покращенню психоемоційного стану та якості життя пацієнтів інволюційного віку з ТДР. Висновки. Запропонований алгоритм психореабілітації сприяє підвищенню рівня адаптації та покращенню якості життя осіб інволюційного віку з тривожно-депресивними розладами. Перспективним напрямом подальших досліджень є розробка та впровадження довготривалих індивідуалізованих психореабілітаційних програм, орієнтованих на зниження тривожності, депресивної симптоматики та суїцидального ризику.