Трансгенераційна травма: Діагностика феноменів сімейних сценаріїв за методом reavisia у структурі психологічної та психосоматичної патології - Катюхін, Олег (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
В роботі показані дослідження ролі наслідування та механізмів впливу сімейних сценаріїв у розвитку психологічної проблематики (A. Schutzenberger, 1998, C. Steiner, 2007), психіатричних захворювань та психосоматичної патології за допомогою керованих трансових станів «наяву» методу reavisia (Катостровский, 2023). Завдяки методу на сучасному рівні розвитку психотерапії показані можливості об’єктивного з’ясування механізмів трансгенераційної («через покоління») передачі травматичного досвіду та формування сімейних сценаріїв у структурі різноманітної психологічної проблематики та психосоматичної патології. Метод має змогу отримати широке застосування у діагностичних та психотерапевтичних інтервенціях психосоматичної медицини.