Ефективність персоналізованої психокорекційної програми для зменшення дезадаптації осіб із нападоподібним переїданням - Сінькевич, Інна (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Вступ. Розлад нападоподібного переїдання (РНП) є значною медико-соціальною проблемою, що негативно впливає на фізичне та психічне здоров’я пацієнтів. Традиційні методи лікування (когнітивно-поведінкова терапія, міжособистісна терапія) не завжди дають стійкий ефект, що вимагає розробки персоналізованих психокорекційних програм. Мета. Оцінити ефективність персоналізованої психокорекційної програми для пацієнтів із РНП шляхом аналізу змін у рівнях переїдання, тривожності, депресії, алекситимії та якості життя. Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 163 пацієнти з діагностованим РНП. Критеріями включення були відповідність діагностичним критеріям РНП (DSM-5), вік 18-65 років, можливість надати інформовану згоду. Використано шкали BES, HADS, TAS-20, тест Гола, CQLS. Методологія включала рандомізацію на дві групи: досліджувану (персоналізована психокорекція) та контрольну (стандартне лікування). Оцінка динаміки проводилась через 1, 11, 104 та 194 дні після втручання. Результати. Після завершення курсу персоналізованої психокорекції у досліджуваній групі відзначено статистично значуще зниження тяжкості переїдання за шкалою BES (p<0,001), рівнів тривожності (HADS-A) та депресії (HADS-D) (p<0,01). Також покращились показники якості життя (CQLS) (p<0,001) та зменшилась алекситимія (TAS-20) (p=0,016). У контрольній групі також зафіксовано позитивну динаміку, але менш виражену. Персоналізована програма виявилася більш ефективною у довготривалому періоді (через 6 місяців та 1 рік). Висновки. Персоналізована психокорекційна програма демонструє високу ефективність у зниженні симптомів нападоподібного переїдання, тривожності, депресії та алекситимії, а також у покращенні якості життя пацієнтів. Вона може бути рекомендована як ефективний підхід до корекції РНП.