Сучасні погляди на електричні процеси в секреторних клітинах різного типу та їхні стрес-індуковані зміни - Тарасова, Катерина; Карвацький, Ігор (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. Електричні процеси в секреторних клітинах є вирішальними для їх функціонування, і вивчення цих процесів разом із їхніми змінами під час стресу може дати уявлення про різні фізіологічні і патологічні стани. Розуміння того, як електричні сигнали і пов’язані з ними білки змінюються під час стресу, може виявити потенційні терапевтичні мішені для застосування лікарських засобів і сприятиме створенню фізіологічно обгрунтованих способів управління клітинним функціями. Мета. Аналіз і узагальнення поточних знань про механізми електричних процесів в секреторних клітинах і їхніх стрес-індукованих змін і визначення перспективних напрямків для майбутніх досліджень. Матеріал і методи. Наукові публікації результатів електрофізіологічних досліджень, викладені в рецензованих наукових виданнях переважно протягом останніх десяти років. Висновки. Хоча результати досліджень не завжди однозначні, встановлено, що характер електричної активності секреторних клітин впливає на екзоцитоз. На сьогодні цілком зрозуміла наявність зв’язку між стрес-індукованими змінами електричних процесів і змінами секреції, але молекулярні механізми цих процесів перебувають в процесі вивчення, хоча гіпотетично вони можуть бути пов'язані зі зміною активності іонних каналів плазматичної і внутрішньоклітинних мембран секреторної клітини, зокрема ендоплазматичного ретикулуму, мітохондрій тощо. Отже, узагальнення ключових механізмів і трактування змін електричних процесів у секреторних клітинах при стресі вимагає подальших досліджень на різних моделях.