Особливості психічного стану внутрішньо переміщених осіб із обсесивно-компульсивним розладом - Гриневич, Євгенія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Актуальність. Бойові дії та вплив їх безпосередньої загрози наразі є значущим фактором погіршення психічного здоров’я для громадян України. В умовах постійного впливу стресових факторів відбувається не тільки розвиток нових, а і загострення та агравація уже існуючих ментальних розладів. Погіршення ментального здоров’я хворих на ОКР внаслідок впливу безпосередньої загрози бойових дій може призвести до їх повної інвалідизації, а тому моніторинг психічного стану таких хворих в умовах воєнних дій є критично необхідним. Мета дослідження – встановлення особливостей психічного стану хворих на ОКР, що являються внутрішньо переміщеними особами. Матеріали і методи. Було обстежено 48 пацієнтів з діагнозом ОКР, які являлися внутрішньо переміщеними особами, та 50 осіб з діагнозом ОКР, які не зазнавали впливу внутрішнього переміщення внаслідок загрози бойових дій. Прояви тривоги та депресії було оцінено за допомогою Госпітальної шкала тривоги та депресії (Hospital Anxiety and Depression Scale — HADS). Рівень вираженості обсесій та компульсій визначався за шкалою обсесивно-компульсивних розладів Йеля –- Брауна (Y-BOCS). Рівень якості життя було встановлено за допомогою Шкали оцінки якості життя (CQLS) (Чабан О.С., 2017). Результати. В результаті дослідження психічного стану хворих на ОКР встановлено, що інтенсивність симптомів обсесивно-компульсивного спектру, а отже, і важкість перебігу ОКР в обох групах була помірною і не мала статистично значущих відмінностей. Однак виявлено, що у групі внутрішньо переміщених осіб спостерігався достовірно вищий рівень тривожних та депресивних симптомів, а також достовірно нижчий рівень якості життя. З цього випливає, що хоча внутрішнє переміщення в результаті загрози бойових дій не призводить до погіршення перебігу ОКР за рахунок збільшення інтенсивності обсесивно-компульсивної симптоматики, психічний стан таких хворих погіршуються за рахунок вираженої імпрегнації тривожною та депресивною симптоматикою, що призводить до значного зниження якості їх життя.