Підвищення психологічної резилієнтності та зниження дезадаптації в молодих осіб, які зазнали впливу війни: рандомізоване контрольоване дослідження в Україні - Содолевська, Валерія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. Повномасштабна війна в Україні спричинила суттєве зростання психоемоційного навантаження серед молоді, що проявляється високою поширеністю тривожно-депресивних розладів і посттравматичного стресового розладу. Молодий вік є критичним періодом, тому потребує розробки цілеспрямованих реабілітаційних програм. Мета. Підвищення ефективності медико-психологічної допомоги молоді шляхом розробки та оцінки ефективності резилієнс-орієнтованої програми, спрямованої на зниження дезадаптивних проявів та розвиток психологічних ресурсів. Матеріали і методи. У рандомізованому контрольованому дослідженні взяли участь 146 осіб віком 18–35 років із психологічною дезадаптацією внаслідок війни в Україні. Шляхом рандомізації вони були розподілені у групу дослідження (n=73; стандартне лікування + втручання) та групу порівняння (n=73; стандартне лікування). Програма втручання включала п’ять 60-хвилинних сесій, орієнтованих на психоосвіту, розвиток емоційної саморегуляції, техніки майндфулнес та когнітивне переосмислення негативного досвіду. Для оцінки ефективності застосовувались валідизовані психодіагностичні шкали (PHQ-9, GAD-7, IES-R, CD-RISC-10, CQLS). Результати. Через 35 днів у групі дослідження зафіксовано статистично значуще зниження рівнів депресії, тривоги та посттравматичного стресу (p<0.01), а також зростання показників резилієнсу та якості життя (p<0.001) порівняно з групою порівняння. Застосування регресійних моделей зі змішаними ефектами підтвердило стійкість результатів після контролю соціально-демографічних змінних. Висновки. Розроблена програма продемонструвала високу ефективність у зменшенні симптоматики дезадаптації та підвищенні адаптивних ресурсів молоді, що перебуває в умовах війни. Отримані результати підтверджують доцільність включення резилієнс-орієнтованих інтервенцій до стандартних програм медико-психологічної реабілітації. Водночас обмеження дослідження (моноцентричний дизайн, відсутність засліплення, короткий період спостереження) вказують на перспективність проведення мультицентрових довготривалих досліджень із більш різнорідними вибірками. Ключові слова: стрес, дезадаптація, резилієнс, молодь, психологічні втручання, психологічна реабілітація, війна, депресія, тривога, посттравматичний стрес