Особливості розладів спектра шизофренії при вживанні канабіноїдів - Крамар, Юлія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2018)
Шизфоренія – це ендогенний поліморфний психічний розлад (або група психічних розладів), що характеризується розпадом процесів мислення і емоційних реакцій. Розлади спектра шизофренії носять поліетіологічний та мультифакторний характер. Під впливом факторів зовнішнього середовища відбувається видозміна клінічної картини шизофренії . Вченими було помічено, що вживання психоактивних речовин пов’язано з менш сприятливим перебігом шизофренії та більшою тяжкістю нейрокогнітивних порушень. На основі нещодавнього дослідження , було встановлено особливості клінічного поліморфізму розладів спектра шизофренії під впливом вживання канабіноїдів. Так, у хворих зі вживанням канабіноїдів частіше спостерігаються шизоафективні розлади з наявністю переважно маніакального варіанту, в клінічній картині переважають маячні ідеї, галюцинації, збудження та тривога, а також відмічається кращий рівень соціального функціонування, у порівнянні із хворими без дії даного фактору. В даній роботі представлений клінічний випадок з картиною розладів спектра шизофренії зі вживання канабіноїдів, зокрема провідним синдромом в клінічній картині був маніакальний, та на початкових етапах захворювання встановлювався шизоафективний розлад. Патопсихологічна діагностика продемонструвала порушення динаміки психічних процесів у вигляді прискорення їх темпу; порушення цілеспрямованості мислення, викривлення процесів узагальнення та відволікання, зісковзування на паралогії, латентні ознаки; емоційна парадоксальність; неадекватно завищена самооцінка. Симптоми шизофренії були досить стертими в періоди ремісії, проте виражені під час загострення. В період ремісій найвиразнішими були порушення мислення у вигляді стереотипності та резонерства, незвичного вмісту думок. В даному клінічному випадку в цілому продемонстрований високий рівень соціального функціонування. Таким чином, рекомендованими заходами вторинної та первинної профілактики в даному конкретному випадку є попередження та подальше виключення вживання канабіноїдів, своєчасне лікування появи перших психотичних симптомів та відповідне лікування афективних розладів та психотерапевтичні втручання щодо емоційної підтримки в кризових ситуаціях.