Характеристика депресивних розладів у вимушених переселенців внаслідок бойових дій - Мішиєв, Вячеслав; Чумакова, Ірина (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Вивчено феноменологію депресивних розладів у 96 переселенців, які були розподілені на дві підгрупи з ознаками рекурентного депресивного розладу (РДР; F 33) – 34 особи та з ознаками розладу адаптації у вигляді пролонгованої депресивної реакції (ПДР; F 43.21) – 62 особи. Проводилося клініко-психопатологічне дослідження із застосуванням структурованого інтерв’ю і психодіагностичне дослідження за допомогою шкали депресії М. Гамільтона (HDRS) та шкали суб'єктивної оцінки вираженості симптомів депресії и А. Т. Бека (BDI). За аналізом скарг в групах дослідження встановлено, що для осіб з ознаками ПДР були характерні скарги соматичного профілю: погіршення апетиту, сну, працездатності та зниження лібідо. Менш виразними були скарги афективної спрямованості: роздратування та відчуття напруги. Для групи на РДР характерні виражені скарги як афективної, так і соматичної спрямованості. За даними психодіагностичного дослідження встановлено, що хворі на ПДР 81,08% (54 особи) мають легкі прояви депресії та у 17,57% (7 осіб) – відсутні депресивні прояви. Для групи з ознаками РДР характерні достовірно більш високі показники депресії - у 37,5% (14 осіб) – середні показники та 62,5% легкі (20 осіб). У 77,03% з ознаками ПДР депресивні прояви акцентуються на порушеннях сну, відчуття напруги, зниження працездатності, необґрунтованого відчуття тривоги при невілюванні загрози психічного стану свого здоров’я. Для переселенців з ознаками РДР прояви депресії супроводжуються не тільки фізіологічним дискомфортом та змінами у фізичному стані (загальмованість, напруженість, відсутність сну, зниження лібідо, загальносоматичні симптоми та соматична тривога), а і психоемоційним перевантаженням від почуття провини із суїцидальними думками як мірою відчуття провини і самозвинувачення. За результатами самооцінювання особи з ПДР відмічають у 51,35% легкі прояви депресивної симптоматики, а 14,87% взагалі відсутність дискомфорту емоційного стану, і лише 33,78% - зазначають прояви депресії помірного рівня. Тоді як, особи з РДР більш негативно оцінюють свій стан та 50,00% мають скарги помірного рівня депресії і 33,33% - виразні прояви депресії. За результатами опитувальника шкали депресії Бека маємо достовірне розмежування категорій скарг, які утворюють фабулу депресивної симптоматики. Для групи з ПДР – це соматичні прояви за самооцінюванням, а для групи з ознаками РДР – це афективно-когнітивна сфера.