Леводропропізин для лікування кашлю у дорослих: рандомізоване контрольоване дослідження - Alifer, Olha (Психосоматична медицина та загальна практика, 2018)
Дослідження було проведено у 60 пацієнтів віком старше 18 років з гострим кашлем на тлі ГРЗ. Розподіл пацієнтів за групами здійснювалося методом випадкової вибірки - 30 пацієнтів отримували сироп Рапітус, контрольна група 30 пацієнтів - Сироп подорожника. Особи в порівнюваних групах були співставні по строкам розвитку, важкості та клінічним проявам респіраторного захворювання. Порівняльну оцінку параметрів якості життя проводили за допомогою опитувальника SF-36. Під час дослідження виявлено, що якість життя пацієнтів залежить від ефективності лікування. На 7-му добу лікування препаратом Рапітус показник фізичного компонента ЯЖ у пацієнтів зріс на 9±1,94 балів, а показник психічного компонента – на 4,29±1,6 балів. Після 7 денного курсу терапії відзначалося поліпшення всіх показників (самопочуття, активності, настрою), а також вирівнялися їх пропорційні взаємини. Показники ЯЖ у хворих з малопродуктивним кашлем можуть бути використані в якості оцінки ефективності проведеної терапії.