Когнітивні порушення у постраждалих від агресії РФ, на тлі посттравматичного стресового розладу (ПТСР) - Долинський, Роман; Напрєєнко, Олександр (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Анотація Серед численних проявів ПТСР спостерігаються, зокрема, когнітивні порушення, що значно обтяжують перебіг ПТСР, погіршують якість життя та знижують імовірність подолання несприятливих наслідків психотравми. Нами була досліджена розповсюдженість ПТСР та когнітивних розладів серед цивільного населення деокупованих та постраждалих від повномасштабного вторгнення РФ населених пунктів Чернігівської, Сумської, Дніпропетровської і Харківської областей. Когнітивні розлади значно частіше зустрічались у пацієнтів із ПТСР (ВШ 4,0), були більш притаманні жінкам у віці понад 41 рік (ВШ 7,5 -7,7). Такі наслідки ПТСР можуть призвести до значного зменшення ефективності праці, зокрема найбільш кваліфікованої. Тому, на нашу думку, аналіз поширеності когнітивних порушень у пацієнтів з ПТСР надає підґрунтя для визначення перспектив подолання наслідків війни для населення України.