Оцінка кінезіофобії у пацієнтів з хронічним болем у попереку - Овдій, Марія; Асанова, Азізе (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. Біль у попереку є однією з найпоширеніших проблем опорно-рухового апарату, шо потребує мультидисциплінарного підходу до лікування. Хронічний біль у попереку призводить до втрати працездатності, погіршення якості життя, впливає на розвиток тривоги та депресії. Страх руху або кінезіофобія є психологічним фактором, який пов'язаний з погіршенням функціонування осіб з хронічним болем у попереку та негативним прогнозом щодо одужання. Мета. Оцінка кафізофобії та показників з якими вона асоційована у пацієнтів з хронічним болем у попереку для подальшої розробки превентивних та лікувальних стратегій. Матеріали та методи. На базі відділення реабілітації Університетської клініки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця було проведено анкетування та обстеження осіб з хронічним неспецифічним болем у попереку віком 18-60 років. Досліджуваним проведена оцінка соціально-демографічних, антропометричних показників, оцінка кінезіофобії за опитувальником The Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK-11) Тампська шкала кінезіофобі, оцінка рівня стресу за опитувальником PSS-10 (Perceived Stress Scale), оцінка рівня порушення функціонування за опитувальником Oswestry Disability Index (ODI). Результати. В дослідженні прийняли участь 100 осіб, серед них 62 жінок та 38 чоловіків, середній вік склав 34,7±12,3 років. Середній показник інтенсивності болю досліджуваних склав 47,2±18,6 мм. за ВАШ, близько 32 % мали нейропатичний характер болю, 44% ноцицептивний характер болю, 24% змішаний характер. За результатами опитувальника TSK, встановлено, що серед досліджуваних 48% мали кінезіофобію, середній результат склав 30,9±11,7. У групі досліджуваних з кінезіофобією спостерігались достовірно вищі показники за віком (<0,05), інтенсивністю болю за ВАШ (<0,01), рівнем стресу (<0,01) та обмеженнями функціонування (<0,01) порівняно з тими хто не мав кінезіофобії. Висновки. Серед пацієнтів з хронічним болем у попереку кінезіофобія зустрічається майже у половини досліджуваних. Серед даної групи досліджуваних кінезіофобія достовірно пов'язана з більш старшим віком, вищими показниками ВАШ, нейропатичним типом болю, дистресом та порушенням сну, вищими показниками порушення функціонування.