Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) і супутні з ним депресивні симптоми в осіб з регіонів, що значно постраждали від агресії РФ - Напрєєнко, Олександр; Долинський, Роман (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Анотація Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) – хронічний психічний розлад, що призводить до зниження якості життя та зростання економічного тягаря. Вплив травматичного стресу є провідним тригером розвитку ПТСР. Досліджено поширеність ПТСР серед цивільного населення деокупованих та постраждалих від бойових дій регіонів Чернігівської, Харківської, Дніпропетровської та Сумської області, оцінений ризик розвитку супутніх депресивних симптомів у пацієнтів з ознаками ПТСР. Середня поширеність ознак ПТСР у регіонах України, які серйозно постраждали і продовжують страждати від російської агресії становить 24,7%. Найуразливішими до ПТСР виявилися молоді люди - у віці 18-29 років поширеність клінічних проявів ПТСР становила 32,6%. Ознаки ПТСР у переважній більшості випадків супроводжувались депресивними проявами. Наявність клінічних ознак ПТСР у понад 15 разів підвищує ризик депресивних розладів.