Психологічні складові проблеми професійної комунікації у ситуації повідомлення діагнозу та несприятливих новин - Мухаровська, Інна; Асанова, Азізе (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Встановлення та повідомлення діагнозу у медичній практиці є звичною і обов’язковою складовою професійної діяльності лікаря. Поряд з цим, ряд діагнозів, що характеризують несприятливим для життя прогнозом, можуть викликати значні зміни психічного здоровя пацієнта, тому інформування хворого може ставати складною задачею. На основі змістовного аналізу психологічної складової кейсів професійної взаємодії лікарів з пацієнтами щодо повідомлення загрозливого для життя діагнозу було визначено основні психологічні проблеми, які виникають під час комунікації. Основними негативними очікуванням лікарів у ситуації повідомлення діагнозу та несприятливих новин є: інтенсивні негативні емоції у пацієнта у відповідь на повідомлення; можливість розвитку психічних розладів у пацієнта у відповідь на повідомлення діагнозу та несприятливих новин; проектування негативних емоцій на лікаря, що повідомив новину; ускладнення подальшої комунікації з пацієнтом у зв’язку зі зростанням психічного дистресу; дискомфорт при відповіді на «незручні питання»; дисбаланс відповідальності. Покращення професійної комунікації лікарів може бути здійснений на основі зростання знань з клінічної психології, навиків комунікації, але також важливою складовою виступає психологічний стан та динаміка переживань самого лікаря в процесі повідомлення діагнозу, що потребує розвитку навиків самоспостереження, рефлексії та психологічної самодопомоги. Ключові слова: лікарі, медична комунікація, комунікативні компетентності, повідомлення діагнозу, SPIKES, професійний стрес, онкологія, психоонкологія, онкопацієнти.