Особливості підготовки клінічних психологів в сучасних умовах - Зубатюк, Оксана; Пилягіна, Галина (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Анотація. У статті розглядаються питання якісної підготовки фахівців у сфері охорони психічного здоров’я, а саме клінічних психологів, що є актуальною проблемою в умовах війни в Україні. Післядипломна медична освіта є важливим етапом їх підготовки та включена до безперервного професійного розвитку таких фахівців, як процесу набуття нових знань та постійного вдосконалення професійних вмінь. Магістратура за спеціальністю «Клінічна психологія» є одним з значущих видів якісної підготовки фахівців у сфері охорони психічного здоров’я. Саме таку освітньо-професійну програму магістерського рівня розроблено науково-педагогічними працівниками кафедри психіатрії, психотерапії та медичної психології Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, зважаючи на складні виклики сучасного етапу розвитку післядипломної освіти в Україні та нові стандарти вищої освіти, що запроваджені у нашій країні. Метою даної програми є підготовка фахівців здатних розв’язувати складні задачі та проблеми інноваційного характеру у сфері охорони психічного здоров’я населення, а також психопрофілактику, психокорекцію захворювань, пов’язаних з психічним здоров’ям, що характеризуються невизначеністю умов та вимог і можуть передбачати необхідність проведення досліджень та/або здійснення інновацій. Основним її завданням визначено формування у фахівців ключових компетентностей у сфері охорони психічного здоров’я населення. Важливою складовою програми став перелік обов’язкових компетентностей (інтегральних, загальних та фахових), які мають здобути майбутні клінічні психологи під час навчання в магістратурі, та які будуть визначати здатність успішно провадити професійну діяльність.