Сімейні ролі та інтерперсональні компетентності осіб молодого віку жіночої статі з алкозалежних родин - Сокольвяк, Любов (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Метою цього дослідження є вивчення взаємозв'язку між сімейними ролями та інтерперсональними компетентностями у осіб молодого віку жіночої статі з алкозалежних родин. Додатково, дослідження спрямоване на вивчення можливих відмінностей у семейних ролях та рівні інтерперсональних компетентностей між основною групою та контрольною. Основна група складалася з 107 жінок у віці від 18 до 35 років, з яких 58 учасниць були у основній групі, а 49 – у контрольній. Для оцінки сімейних ролей використовувався Кwestionariusz Ról Rodzinnych (KRR), а для вимірювання інтерперсональних компетентностей застосовувався Кwestionariusz Kompetencji Interpersonalnych (ICQ-R). Висновки дослідження свідчать про наявність взаємозв'язку між сімейними ролями та інтерперсональними компетентностями у осіб молодого віку жіночої статі з алкозалежних родин. Дослідження показали, що дисфункціональні сімейні ролі пов'язані з нижчим рівнем інтерперсональних компетентностей у жінок з таких родин. Крім того, існують статистично значущі відмінності між основною та контрольною групами щодо вимірюваних змінних. Зокрема, особи молодого віку жіночої статі з алкозалежних родин проявляли вищий рівень дисфункційних сімейних ролей та нижчий рівень інтерперсональних компетентностей порівняно з жінками з не алкогозалежних родин. Дослідження, представлене у цієї статті, має велике значення у терапевтичному контексті та може сприяти розвитку ефективних стратегій терапії для жінок з родин, які страждають від проблеми алкогольної залежності.