Психологічна допомога неврологічному хворому. Практичний досвід під час війни - Драгоманова, Тетяна (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Даний текст є тезами доповіді до ІІІ Науково-практичної конференції з міжнародною участю «Психіатрія, наркологія, клінічна психологія та загальна медична практика: міждисциплінарні питання сучасності», 22 – 23 березня 2024 р., м. Київ – online. У статті автор підкреслює роль психологічного втручання в лікування неврологічних хворих. Зазначає, що психолог допомагає лікарю запровадити індивідуальний підхід до пацієнта, оцінивши його психічний стан, особливості перебігу хвороби. Крім того, перевагою дій психолога в сучасній клініці є спільні, узгоджені дії міждисциплінарної команди під час лікування та реабілітації пацієнта, які сприяють найбільш повному відновленню. В статті акцентовано увагу на тому, що військові дії та психотравмуючі наслідки війни безперечно тільки сприяли поширенню неврологічних, зокрема, судинних захворювань. Є дослідження, які доводять прямий зв’язок між стресом та артеріальною гіпертензією, між стресом та серцево-судинними захворюваннями, які є основними причинами неврологічних захворювань. Увага автора статті була зосереджена на допомозі пацієнтам з цереброваскулярними захворюваннями, так як вони становлять найбільшу частину неврологічних хворих (близько 60%). А психологічна допомога після інсульту передбачена Національною програмою медичних гарантій.