Ефективність застосування групової терапії прийняття та відповідальності у комплексному лікуванні пацієнтів з тривожними розладами та порушеннями сну - Животовська, Анастасія; Ісаков, Рустам (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Анотація. Дані сучасних наукових досліджень свідчать про ефективність терапії прийняття та відповідальності (Acceptance and Commitment Therapy, АСТ) як третьої хвилі когнітивно-поведінкової терапії при лікуванні тривоги та депресії. Позитивний вплив на безсоння та якість сну констатовано при застосуванні методу терапії прийняття та відповідальності для роботи з інсомнією (АСТ-І). Метою дослідження була оцінка ефективності комплексної терапії пацієнтів з тривожними розладами невротичного рівня та диссомнічними порушеннями із застосуванням групової терапії прийняття та відповідальності, що базувалася на інтегрованому підході за протоколами АСТ та АСТ-І. Проведено обстеження 91 пацієнта з тривожними розладами невротичного рівня та порушеннями сну з використанням клініко-психопатологічного, клініко-анамнестичного та психодіагностичного методів. Дослідження проводилось за допомогою шкали HADS, опитувальників PSQI, SF-36, AAQ-II, однопунктової шкали якості сну SQS. Респонденти були розподілені на дві групи: в основну групу (ОГ) включено 42 особи, яким проводилася групова психотерапія прийняття та відповідальності в поєднанні з психофармакотерапією, в групу порівняння (ГП) – 49 осіб, які отримували тільки психофармакотерапію згідно з клінічними настановами. Групи не мали статистично значущої відмінності за віком, статтю та клінічними показниками. Вивчення динаміки психоемоційного стану, якості сну та якості життя пацієнтів проводилось до і після 8 тижнів терапії. В ОГ порівняно з ГП відмічалося зниження рівня тривоги за шкалою HADS (р<0,01), зменшення показників PSQI за такими компонентами як загальний індекс якості сну, «суб’єктивна якість сну» та «добова дисфункція» (p<0,001), «латентність сну», «порушення під час сну» та «використання снодійних» (р<0,05), покращення показників якості життя за шкалами «фізичне функціонування» «інтенсивність болю», «психічне здоров’я» (р<0,05), «соціальне функціонування», «рольове функціонування, обумовлене емоційним станом» та «загальний психічний компонент» (р<0,01). Отримані дані продемонстрували суттєву перевагу розробленої комплексного терапії із застосуванням інтегрованого підходу групової терапії за протоколами АСТ та АСТ-І при лікуванні пацієнтів з тривожними розладами невротичного генезу та порушеннями сну порівняно із стандартним підходом. У пацієнтів основної групи відмічалась значна редукція тривожних і депресивних проявів, покращення показників якості сну, якості життя та психологічної гнучкості, що підтверджує ефективність запропонованих лікувально-реабілітаційних заходів.