Надання послуг з охорони психічного здоров'я на основі штучного інтелекту для підвищення резилієнсу українських військовослужбовців та ветеранів: заклик до співпраці - Assonov, Dmytro; Возніцина, Kseniia; Сіренко, Tetiana (Психосоматична медицина та загальна практика, 2022)
Російська збройна агресія порушила надання психіатричних послуг ветеранам в Україні. Ці причини потребували створення нових рішень щодо психологічних послуг на основі штучного інтелекту для українських захисників. Фахівці Центру психічного здоров’я ветеранів «Лісова поляна» МОЗ України створили бота на базі Telegram (Лісова Поляна Бот) для задоволення специфічних потреб ветеранів та військовослужбовців. Така форма послуг з охорони психічного здоров'я на базі штучного інтелекту отримала позитивні відгуки від військових та волонтерів і допомогла частково розвантажити психологічну службу у воєнний час, не виключаючи з неї українського захисника. Рішення на основі штучного інтелекту мають потенціал для інтеграції в систему охорони здоров’я. Враховуючи великий потенціал штучного інтелекту в наданні послуг під час війни, перспективними можуть бути подальші комплексні дослідження та співпраця на міжнародному рівні. Ми запрошуємо міжнародних дослідників до співпраці у створенні та наданні консультаційних інструментів на основі штучного інтелекту для українських захисників.