Особливості когнітивних порушень у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу з коморбідними постковідними розладами - Когут, Aнна; Бобрик, Марина; Комісаренко, Юлія; Хаустова, Олена; Чабан, Олег (Психосоматична медицина та загальна практика, 2021)
Актуальність: наслідки пандемії SARS-CoV-2 досі залишаються важливою проблемою для системи охорони здоров’я у світі. Крім того, недостатньо вивченими та прогнозованими є наслідки для центральної нервової системи у віддалений постковідний період. Когнітивні порушення та афективні розлади стали одними з основних компонентів постковідного синдрому. Це важливо для вивчення особливостей того, які когнітивні домени можуть бути вражені і в яких випадках, у різних груп пацієнтів із хронічними захворюваннями. Ці аспекти є недостатньо вивченими у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу (ЦД 2) як групи ризику виникнення постковідних ускладнень. Мета: дослідження ураження певних когнітивних доменів у результаті віддалених наслідків постковідних розладів у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу. Результати: за результатами огляду досліджень, у пацієнтів із постковідними розладами когнітивний дефіцит зазвичай проявляється ураженням саме таких когнітивних доменів при наявності постковідного синдрому: пам'ять, увага, виконавчі функції, швидкість обробки інформації та мовлення. У пацієнтів із ЦД 2 ймовірно можуть уражатися: оперативне мислення, увага, пам'ять, виконавчі функції та швидкість обробки інформації. Висновки: зниження рівня когнітивного функціонування є важливим в аспекті медикаментозного комплаєнсу та прихильності до лікування, і відповідно — може спричинити негативні наслідки на ефективність лікування та якість життя пацієнтів із ЦД 2.