Життєстійкість та рівень якості життя пацієнтів з НАЖХП: пілотне дослідження - Скурат, Катерина (Психосоматична медицина та загальна практика, 2021)
Актуальність. Поширеність НАЖХП серед загальної популяції становить приблизно 20-30% у західних країнах та 5-18% в Азії. НАЖХП складається зі спектру захворювань печінки, починаючи від простого відкладення жиру в печінці (стеатоз; називається неалкогольною жировою печінкою або НАЖП) до стеатозу з асоційованим ураженням гепатоцитів (НАСГ). Важливо, що НАСГ, у свою чергу, може призвести до фіброзу, цирозу та, в деяких випадках, до гепатоцелюлярної карциноми (ГЦК). Мета дослідження. Мета дослідження: підвищити ефективність лікування пацієнтів із неалкогольною жировою хворобою печінки, шляхом оптимізації способу життя за допомогою психокоректуючих впливів. Методи дослідження. Дослідження проводиться на базі гастроентологічного відділеня Центру інноваційних медичних технологій Національної академії наук України. Станом на вересень 2021 року усього обстежено 23 пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки у віці від 37 до 58 років (середній вік 46,5 років), в тому числі 11 чоловіків (47,8%) та 12 жінка (52,2%). Первинне опитування та тестування пацієнтів проводиться на 1-3 день поступлення до стаціонару. В дослідженні застосовувались наступні методики: «10 слів» А. Р. Лурія, таблиці Шульте, SRRS (шкала Голмса та Рея), опитувальник життєстійкості С. Мадді, в модифікації Д.А. Леонтьєва, SF‐36 (Medical Outcomes Study Short Form). Результати. У всіх опитаних пацієнтів рівень когнітивного функціонування був на задовільному рівні. Рівень як власне життєстійкості, так і її субшкал у більшості опитуваних знаходився у межах середніх. Всі респонденти без виключення мали помірний ризик розвитку захворювання у зв’язку з подіями життя, що в певній мірі викликає занепокоєння. Втім, подальші дослідження скоріш за все зможуть дати більше інформації, та можливість підтвердити чи спростувати гіпотезу, що сформувалась на даному етапі дослідження. За результатами оцінки якості життя пацієнтів, трохи менше половини опитаних (47,8%) мають знижений рівень якості життя. Висновки. Результати наведені у статті є черговим підтвердженням актуальності та необхідності проведення досліджень направлених на визначення факторів, що впливають, та засобів для покращення якості життя, та формування здорової внутрішньої картини хвороби пацієнтів, що страждають на неалкогольну жирову хворобу печінки.