The Психосоматичні корелянти та психічні розлади при цукровому діабеті - Юрценюк, Ольга; Напрєєнко, Олександр; Напрєєнко, Наталія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2021)
Психічні розлади при цукровому діабеті в залежності від контингенту обстежених хворих зустрічаються в 1,3–100% випадків. Розповсюдженість даних розладів серед осіб похилого віку досягає практично 100%. Метою даного дослідження було вивчення структури психічних розладів при цукровому діабеті. Обстежено 42 хворих на цукровий діабет II типу у віці від 40 до 78 років (середній вік - 59,5 років). У всіх хворих спостерігалися психічні розлади різного ступеню вираженості. Для терапії неврозоподібних розладів і деменції у хворих на цукровий діабет застосовували комбінацію препаратів інстенон, актовегін та гліцисед. Середня тривалість комбінованого курсу лікування складала 4 тижні. Основними методами дослідження були клініко-психопатологічні, клініко-анамнестичні, експериментально-психологічні.