Дослідження рівня ангедонії у мешканців міста київа та київської області, що знаходились на карантині в звязку з covid-19 - Orlova, Nataliia; Tarasov, Volodymyr; Shkliar, Mykhailo (Психосоматична медицина та загальна практика, 2020)
Актуальність: Коронавірусна хвороба швидко поширилась у всьому світі протягом декількох місяців. Україна, як і багато інших країн, зазнала пандемії. Як і в більшості країн світу, у зв'язку з швидким поширенням коронавірусної інфекції, в країні на державному рівні було встановлено карантин, який обмежував пересування громадян та закликав залишатися вдома. COVID-19 торкнувся багатьох сторін життя країни. Неготовність української медицини, втома людей від повсякденних проблем та інші аспекти - всі ці фактори також впливали на психічне здоров'я мешканців країни в умовах пандемії. Ми намагалися з’ясувати, як знаходження на карантині через COVID-19 вплинуло на емоційний та гедонічний рівень українців, які проживають у столиці України, місті Києві та сусідній з ним Київській області. Матерiал та методи: Дослідження проводилося протягом 62 днів офіційно оголошеного карантину в зв'язку з COVID-19: з 12 березня по 11 травня 2020 року включно. В дослідженні добровільно прийняло участь 68 мешканців міста Києва та Київської області, що не мали психічних розладів на момент інтерв’ю. Ми використовували шкалу ангедонії (Шкала задоволення Снайта-Гамільтона, SHPS), та шкалу для оцінки психологічного здоров’я та якості життя (Загальна шкала добробуту, GWBS). Інтерв'ю з респондентами підчас карантину проводилось із застосуванням сучасних телекомунікаційних технологій (наприклад, Skype, Zoom, контакти через соціальні мережі тощо). Але були й звичайні інтерв’ю з учаниками, якщо їм була потрібна психологічна допомога. Результати та висновки: Дослідження виявило наявність ангедонії у однієї третини опитаних, що, як зясувалось, приблизно на 10% більше, ніж серед респондентів без дистресу. Виявили, що у жінок ангедонія спостерігалась частіше, ніж у чоловіків. Ці данні відмінні від тих, що були отримані при опитуванні у звичайній ситуації. Ангедонія соціальних контактів та взаємодій була найбільш помітною. Опитування також зазначило виражену тривогу, напругу та страх за власне здоров'я респондентів, їхніх близьких людей та родичів.