Зовнішні та внутрішні ресурси психологічної підтримки у жінок із загрозою передчасних пологів на iii триместрі вагітності та після пологів - Гринько , Наталя (Психосоматична медицина та загальна практика, 2019)
Вступ. Вагітність може як змінювати взаємини подружжя на краще, так і погіршувати їх. Сценарій розвитку взаємин після настання вагітності залежить, головним чином, від переважання конструктивних і неконструктивних мотивів самого зачаття. На жаль, майбутні батьки, як правило, не здатні усвідомити ці закономірності, вдаючись переважно до раціоналізації та витіснення. Мета - вивчення зовнішніх та внутрішніх ресурсів підтримки жінок із загрозою передчасних пологів на III триместрі вагітності та після пологів.. Методи. Дослідження проводилось протягом 2011-2019 років на базі КНП "Сторожинецька ЦРЛ" Cторожинецької районної ради у Чернівецькій області. У дослідження було включено 150 вагітних на III триместрі вагітності (23 – 37 тижнів), та їх чоловіків. Із них основну групу склали 120 жінок з із загрозою передчасних пологів на останньому триместрі вагітності (ОГ). Групу порівняння становили 30 жінок з фізіологічним перебігом вагітності (ГП). Під час дослідження проводилось клінічне інтерв’ю та психодіагностичне обстеження жінок із використанням модифікованого опитувальника «Досвід близьких стосунків» К. Бреннан та Р. К. Фрейлі (Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R) Adult Attachment questionnaire, Fraley, R. C., Waller, N. G., & Brennan, K. A., 2000) [190] та методики «Багатопрофільна шкала сприйняття соціальної підтримки» («MSPSS») (D.Zimet, 1988). Результати та обговорення. Отже, встановлено, що у жінок ОГ на всіх етапах обстеження переважає дезорієантація (41-46), дещо рідше залежний тип (35-36), автономний (23-29), і значно менше – уникнення близькості (14-16), у той час, як а у жінок ГП домінує автономний тип (10-13), дешо рідше – залежний тип (8-10) та уникнення близькості (4-9), і значно рідше - дезорієнтація (3-4). Визначення рівня соціальної підтримки показало наступне. Для ОГ середнє значення основних шкалбуло наступним: «підтримка сім'ї» - µ = 91,667 при стандартному відхиленні σ = 2,099; 2) «підтримка друзів» - µ = 89,167 при стандартному відхиленні σ = 2,4706; 3) «підтримка значущих інших» - µ = 68,125 при стандартному відхиленні σ = 3.8; 4) «підтримка колег по роботі» - µ = 30,833 при стандартному відхиленні σ = 3,6324; 5) «підтримка громадських організацій» - µ = 11,458 при стандартному відхиленні σ = 2,3464. Для ГП середнє значення середнє значення основних шкал було вищим: «підтримка сім'ї» - µ = 94,167 при стандартному відхиленні σ = 2,8576; 2) «підтримка друзів» - µ = 91,667 при стандартному відхиленні σ = 4,3769; 3) «підтримка значущих інших» - µ = 75 при стандартному відхиленні σ = 7, 2912; 4) «підтримка колег по роботі» - µ = 58,333 при стандартному відхиленні σ = 7,7063; 5) «підтримка громадських організацій» - µ = 10,833 при стандартному відхиленні σ = 4,2689. Виявлено значущі відмінності в розподілах відносних частот. На кожному етапі обстеження встановлено зниженні рівня соціальної підтримки у ОГ порівняно з ГП. На основі результатів психодіагностичного дослідження виявлено статистично підтверджені результати щодо вищого рівня соціальної підтримки у жінок ГП. Висновки. Загроза передчасних пологів є складною психотравмуючою ситуацією, яка за умови констеляцій відповідних персонологічних особливостей та відсутності належної сімейної підтримки може стати тригером формування психологічної дезадаптації. Розвиток і прогресування даного явища призводить до погіршення психоемоційного стану жінки та дитини протягом першого року життя. Сім’я у такому випадку виступає не потужним джерелом ресурсу, а психотравмуючим чинником. Вивчення зовнішніх та внутрішніх ресурсів підтримки жінок із загрозою передчасних пологів на III триместрі вагітності та після пологів дозволить попередити негативний вплив загрози передчасних пологів, що значно покращить стан психоемоційної, подружньої та материнсько-дитячої сфер жінки.