Burn out: українські реалії (на прикладах деяких лікарських професій) - Чабан, Олег; Сальнікова, Аліна (Психосоматична медицина та загальна практика, 2020)
Актуальність: Поширенню синдрому вигорання сприяє наша епоха - час досягнень, споживання, нового матеріалізму, розваг і отримання задоволення від життя. Це час, коли ми експлуатуємо самі і дозволяємо себе експлуатувати. Але потрібно мати на увазі, що емоційне вигорання виникає у тих професіях, де є не тільки велике навантаження, але й постійно діючий хронічний стрес. В даній статі розглядається проблема «Burn out» в контексті лікарської професії в Україні. Результати: Після проведення опитування серед лікарів, ми побачили деякі особливості «Burn out» по різних регіонах України та їх феноменологічний зміст. Було опитуваннясеред різних лікарських спеціалізацій, яке дало нам змогу побачити різницю між емоційним вигоранням ендокринологів, кардіологів, онкологів та гінекологів. Методи: «Питальник на виявлення синдрому емоційного вигорання» Чабан О.С. Висновок: емоційне вигорання – це процес, у якому лікар сам бере активну участь і в разі виявлення ознак «Burn out» на початку процесу у нього з’являється можливість внести зміни у своє життя. Співставляючи факти дослідження, можна уявити українського лікаря певним роботом, який добровільно приносить себе у жертву, але за це не отримує майже нічого. Жертвенна позиція українського лікаря можливо пояснюється проживанням в певних власних та соціальних міфах.