Короткофокусна психодинамічна орієнтована психотерапія як метод оптимізації лікування інволюційних психозів - Пустовойт , Mykhailo; Пінчук, Iryna (Психосоматична медицина та загальна практика, 2019)
Мета роботи – на основі емпіричного досвіду, та попередньо проведеного дослідження ефективності лікування пацієнтів з психічними розладами, які маніфестували в інволюційном періоді життя, розроблено алгоритм короткофокусної психодинамічно орієнтованої психотерапії як методу вибору для даної когорти пацієнтів. Матеріали та методи. Для оптимізації психотерапевтичного процесу пропонується використання диференційованої терапевтичної тактики та інтерпретативної техніки, відповідно до конкретної фази терапії, кожна з яких представлена своїм тематичним фокусом, конгруентним до центрального актуального переживання пацієнта. пропонована методика психотерапії є «методом вибору» для лікування інволюційного психозу у комбінації з медикаментозним лікуванням. При достатній кваліфікації психотерапевта, дану методику можна використовувати як у період активного існування симптомів психозу, так і у межах станів ремісії. Результати. Центральний фокус переживань пацієнтів з психічними розладами, що маніфестував у період життя 45-60 років і, відповідно, центральний фокус терапевтичної роботи з ними можна сформулювати наступним чином: потреба в примиренні зі своїм власним життям (з обставинами внутрішньої та зовнішньої реальностей). Обробка зазначеного центрального фокусу відбувається в шість психотерапевтичних фаз, кожна з яких розробляє його частковий тематичний аспект. Згадані фази можна умовно розмістити в такій послідовності: 1) фаза «формування довіри до терапевта»; 2) фаза «висловлювання претензій найближчому оточенню»; 3) фаза «спогадів про власні досягнення і хороші часи» (фаза «стосункової валідизації / верифікації» позитивних моментів свого життя, а отже - і позитивних якостей власної особистості); 4) фаза «переосмислення свого життя і розуміння своєї особистої участі в ньому»; 5) фаза «осмислення зв'язку між власним життям і актуальною хворобою»; 6) фаза «пробачення самого себе за допущені помилки, знаходження нових цінностей у житті». Висновки. Центральний фокус переживань пацієнтів з психічними розладами, які маніфестували в інволюційному періоді життя і, відповідно, центральний фокус терапевтичної роботи з ними полягає у потребі примирення зі своїм власним життям (з обставинами внутрішньої і зовнішньої реальностей). Психотерапевтичний процес протікає у шість виокремлених фаз, у кожній з яких терапевт повинен диференційовано застосовувати терапевтичну тактику й інтерпретативну техніку, що конгруентні з актуальним фокусом переживань пацієнта і ступенем інтеграції його Его.