Використання антидепресантів у пацієнтів з онкологічними захворюваннями - Матіяш, Taras; Бондарчук, Andrii (Психосоматична медицина та загальна практика, 2019)
Актуальність. Близько мільйона онкопацієнтів проживає в Україні. Ці особи перебувають в групі ризику щодо виникнення психічних розладів, насамперед тривожних та депресивних, які, якщо є покази, усуваються антидепресантами. Крім того, онкопацієнти страждають від низки соматичних та психосоматичних станів, які теж повністю або частково усуваються антидепресантами. Таким чином, правильне та безпечне використання цієї групи препаратів, яке базується на доказовій медицині, у пацієнтів з раком є вкрай важливим. На жаль, україномовна література на цю тему майже відсутня, тому цей огляд має заповнити наявну прогалину. Мета. Дослідження проблеми використання антидепресантів для онкологічних пацієнтів, вивчення стану доказової бази, показань та протипоказань, особливостей виписування цієї групи препаратів онкопацієнтам. Матеріали і методи. Проведено огляд та аналіз літератури за останні 10 років (мета-аналізи, рандомізовані клінічні дослідження, обсерваційні дослідження, клінічні випадки) за допомогою PubMed та Google Scholar. Ключові слова: «antidepressants», «oncology», «cancer», «cancer symptoms», «depression», «drug interaction». Також були оглянуті клінічні настанови профільних організацій (NCCN, ASCO, ESMO, IPOS тощо), якщо такі були наявні та стосувалися нашої теми. Результати. У даному огляді наведені дані щодо сучасного стану такої проблеми як використання антидепресантів у пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Висвітлено сучасні рекомендації щодо вибору препаратів, їхньої взаємодії з хіміотерапією та іншими ліками, що часто використовуються в онкології, особливості врахування соматичного стану, а також принципи їхнього використання «off-label» (біль, вазомоторні явища, свербіж тощо). Висновки. Незважаючи на те, що якісних досліджень не вистачає, наявний масив доказів дозволяє стверджувати, що антидепресанти суттєво покращують якість життя онкологічних пацієнтів, впливаючи як на депресивні чи тривожні симптоми, так і на симптоми, пов’язані з раком. Для кращого використання цих препаратів слід дотримуватися наявних клінічних настанов, а також використовувати дані із загальної популяції, для якої ефективність антидепресантів у боротьбі з депресивними, тривожними, больовими та деякими іншими розладами давно доведена.