Психокорекція та оптимальна фармакотерапія при тривожно-фобічному синдромі. - Karakhonova, Sarvinoz (Психосоматична медицина та загальна практика, 2019)
Актуальність. У статті представлені методи виявлення та способи корекції психосоматичних розладів серед пацієнтів, які страждають на тривожний та фобічний синдром. Ці дослідження показали, що серед пацієнтів із тривожно-фобічним синдромом психосоматичних розладів найбільш виражені тривожність, фобія, страх, паніка. Тому, крім основної терапії у пацієнтів із тривожно-фобічним синдромом, застосовувалася психотерапія, яка призвела до раннього одужання, ефективного лікування, а також до подовження періоду ремісії. Мета. Хоча сьогодні проводяться деякі наукові дослідження щодо методів лікування хворих на тривожно-фобічний синдром, кілька питань щодо ефективних методів лікування психодіагностики та психокорекцій досі невідомі. За даними різних авторів, тривожно-фобічний синдром становить 38-43% у структурі неврологічних захворювань. Дослідження було спрямовано на дослідження рівнів тривожності при тривожно-фобічному синдромі та на покращення їх психологічної кореляції. Матеріали та методи. Матеріали для дослідження були зібрані з першого та другого відділень клініки Ташкентської медичної академії (ТМА). В якості основної групи дослідження було взято 46 пацієнтів, яким лікували діагноз Психосоматичний синдром - переважання тривожності. Пацієнти у віці від 25 до 40 років, а середній вік - 32,5 ± 2,33. Діагноз грунтувався на скаргах, анамнезі, об'єктивному та неврологічному статусі, а також на параклінічних даних, коли пацієнти приходили в клініку на стаціонарне лікування. Психічні розлади, об'єктивний та неврологічний статус оцінювали за допомогою медико-психологічних тестів за допомогою рекомендацій медико-психологічного анкетування Ібодуллаєва З.Р. (патент №001031). Результати. Рівень тривожності виявлений за шкалою HADS: у першій групі 4 пацієнти мали легкий рівень, 7 пацієнтів - середній, показники тривоги високого рівня у 9 пацієнтів; у пацієнтів другої групи виявлено легкий рівень у 6 пацієнтів, середній рівень у 8 пацієнтів, високий рівень у 8 пацієнтів (Р <0,05). Висновки. На основі цих результатів рекомендується застосовувати психофармакотерапевтичне лікування та когнітивно-поведінкову психотерапію, додаючи до основи лікування пацієнтів із синдромом тривожності при неврозі.