Адаптація BRIAN-інтерв'ю (українська версія) для оцінювання біологічних ритмів у пацієнтів з гострим психозом - Tarasov, Volodymir; Orlova, Nataliia (Психосоматична медицина та загальна практика, 2017)
Актуальність. Останніми роками поновився інтерес до вивчення біологічних ритмів людини. Зростає число публікацій, присвячених дослідженню «внутрішніх ритмів» в загальній медичній практиці і психіатрії зокрема. Для психологічної допомоги необхідно якісно і кількісно визначати стан пацієнта. Ми пропонуємо адаптований україномовний варіант BRIAN-інтерв'ю. Ми провели попередню оцінку загальної структури шкали та її питань перед аналізом надійності та валідності цієї шкали. Методи. Україномовна версія BRIAN-інтерв’ю дозволяє оцінити частоту проблем, пов'язаних з підтриманням регулярності циркадного ритму у хворих з гострим психозом. Нами використовувалась версія шкали, перекладена з англійської мови для оцінки стану 60ти пацієнтів із шизофренією, які проходили лікування в стаціонарі. Результати. Впродовж 6 місяців в загальнопсихіатричному відділенні досліджено 60 пацієнтів з гострим психозом, що входив до діагностичної категорії F20-29 за МКХ-10, середнього віку 35.2 років. Оцінка проводилась протягом 1-4 днів після госпіталізації. Загальний середній бал за BRIAN відповідав 41. Виявили порушення сну, денної та соціальної активності, розлади харчової поведінки та визначили домінантний хронотип. Спостерігалась чітка залежність порушень серед різних вікових категорій. Висновок. Представлені результати дослідження за україномовною версією BRIAN-інтерв’ю серед пацієнтів з гострими психозами. Інтерв’ю дозволяє оцінити біологічні ритми пацієнтів за останні 15 днів за основними доменами: сон, денна та соціальна активність, харчова поведінка та визначити домінантний хронотип.