Вплив селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну на систему гемостазу у пацієнтів з черепно-мозковою травмою - Bedlinskyi, Volodymyr (Психосоматична медицина та загальна практика, 2018)
Актуальність. Зі збільшенням поширеності депресивних розладів зростає попит на застосування антидепресантів. Однією із найпопулярніших фармакологічних груп є селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну. Проте, їх використання може бути не завжди безпечним у деяких категорій пацієнтів, серед яких зокрема являються хворі з черепно-мозковими травмами. Мета. Аналіз основних механізмів негативного впливу СІЗЗС на систему гемостазу у хворих з депресією на тлі черепно-мозкової травми. Пошук шляхів вирішення даної проблеми. Матеріали та методи. Нами було проаналізовано публікації в таких бібліографічних базах даних, як: Pubmed, Web of Science та Google Scholar за ключовими словами: органічний депресивний розлад, депресія, СІЗЗС, ЧМТ, зміни гемостазу. Результати. Були наведені загальні відомості про серотонін та його роль як в нейротрансмісії, так і в системі гемостазу. Відображені основні механізми впливу СІЗЗС на внутрішньотромбоцитарний серотонін. Були розглянуті основні фактори ризику використання СІЗЗС у пацієнтів з депресією на тлі ЧМТ. Окрема увага акцентована на застосуванні СІЗЗС при больовому синдромі у пацієнтів наведеної категорії. Запропоновані деякі шляхи вирішення проблеми лікування хворих з депресією на тлі ЧМТ. Висновки. Альтернативними варіантами тимоаналептиків для пацієнтів з депресією на тлі ЧМТ є застосування інших фармакологічних груп, таких як трициклічні антидепресанти. У разі обов’язкового призначення СІЗЗС, повинна враховуватись можливість взаємодії їх із іншими лікарськими засобами. Пацієнти вказаної групи мають бути попереджені про можливі ризики з боку системи гемостазу.