Обґрунтування критеріїв обмеженою осудності у осіб, які скоїли кримінальні сексуальні правопорушення - Kozerackaya, Elena (Психосоматична медицина та загальна практика, 2018)
У статті наведені результати наукового дослідження, виконаного у рамках докторської дисертації «Судово-психіатрична оцінка осіб, які скоїли кримінальні правопорушення на сексуальному підгунті». Для досягнення мети дослідження автором було проаналізовано 279 випадків судово-психіатричних експертиз відносно підекспертних, якi скоїли правопорушення на сексуальному грунтi та знаходилися на судово-психіатричній експертизi в Київському міському центрі судово-психіатричної експертизи з 2001р. по 2015р(15 рокiв). З метою визначення взаємозв’язку між ступенем порушення можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними та вирішенням експертних питань автором з групи – “осудних” – емпірично була виділена група –“обмежено осудних” , яка була сформована штучно, виходячи з вітчизняної концепції “обмеженої осудності”. Встановлено, що виявлені соцiально-демографiчнi та клiничнi особливостi при даному науковому дослидженнi можуть бути викоростанi для визначення критерiiв «обмеженої осудностi» при судово-психiатричнiй оцiнцi осiб, якi скоїли кримiнальнi правопорушення на сексуальному грунтi.