Ефективність мультимодульної програми медико-психологічної корекції військовослужбовців і ветеранів з хронічним болем: контрольоване дослідження - Ніколаєва, Олександра (Психосоматична медицина та загальна практика, 2026)
Актуальність. Хронічний біль із нейропатичним компонентом у військовослужбовців і ветеранів часто поєднується з депресією, тривогою та посттравматичним стресовим розладом, погано піддається стандартній фармакотерапії й потребує комплексного підходу. Доказова база щодо структурованих мультимодульних програм медико-психологічної корекції для цієї категорії пацієнтів залишається обмеженою. Мета. Оцінити ефективність мультимодульної програми медико-психологічної корекції військовослужбовців і ветеранів із хронічним болем із нейропатичним компонентом порівняно зі стандартною фізичною реабілітацією. Методи. Проведено проспективне контрольоване дослідження за участю 181 пацієнта чоловічої статі. Основну групу (n=91) склали пацієнти, які проходили мультимодульну програму медико-психологічної корекції із семи модулів у поєднанні з фізичною реабілітацією; контрольну (n=90) — пацієнти, які пройшли лише фізичну реабілітацію. Оцінювання проводили за шкалами PHQ-9, GAD-7, PCL-5, DN4, ВАШ і MoCA при поступленні (T0), на виписці (T1) та через 3 місяці (T2). Дані обробляли в IBM SPSS Statistics 26.0 із застосуванням критерію Вілкоксона, критерію Манна–Уітні та коваріаційного аналізу (ANCOVA). Результати. В основній групі зафіксовано статистично значуще покращення за всіма показниками з великою величиною ефекту (r=0,70–0,86; усі p<0,001), що поглиблювався до третього місяця спостереження. У контрольній групі динаміка була значно слабшою (r=0,22–0,61). За результатами міжгрупового порівняння (критерій Манна–Уітні та ANCOVA) основна група продемонструвала достовірно більше покращення за всіма шкалами (усі p<0,001; для MoCA p=0,002), що зберігалося після поправки на вихідний рівень. Обговорення. Отримані результати свідчать про самостійний внесок мультимодульної програми у відновлення психоемоційного стану, зниження інтенсивності нейропатичного компоненту болю та покращення когнітивного функціонування. Стійкий і відтермінований характер ефекту вказує на формування у пацієнтів навичок саморегуляції та контролю болю. Висновки. Інтеграція структурованої мультимодульної програми медико-психологічної корекції у процес реабілітації забезпечує значне та стійке покращення порівняно з ізольованою фізичною реабілітацією й обґрунтовує доцільність її впровадження для військовослужбовців і ветеранів із хронічним болем в реабілітаційний цикл. Ключові слова: хронічний біль, нейропатичний біль, медико-психологічна корекція, мультимодульна програма, військовослужбовці, ветерани, реабілітація.