Феноменологічна структура психічних порушень в учасників бойових дій - Шулякова, Марія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2026)
Актуальність. Учасники бойових дій становлять групу підвищеного ризику щодо розвитку стрес-асоційованих психічних порушень, зокрема посттравматичного стресового розладу, тривожних та депресивних станів. Висока коморбідність симптомів зумовлює складну феноменологічну структуру психічної патології, що потребує системного дослідження. Методи. У дослідженні взяли участь 410 учасників бойових дій, які проходили медичну та психологічну реабілітацію у спеціалізованих закладах. Застосовано клініко-психопатологічний, психометричний та статистичний методи. Для оцінки психічного стану використано шкали Спілбергера–Ханіна, GAD-7, PHQ-9, шкалу Зунге–Балашової, опитувальник PCL-5, методику САН, таблиці Шульте та тест «10 слів» А. Р. Лурія. Результати. Встановлено високу поширеність тривожної (72,7%), депресивної (58,8%), посттравматичної (45,4%) та астенічної (52,2%) симптоматики. Середні значення за шкалами становили: GAD-7 — 11,9 ± 4,2 бала, PHQ-9 — 12,7 ± 4,5 бала. Виявлено зниження психофункціонального стану (САН: самопочуття — 3,6 ± 0,9; активність — 3,3 ± 0,8; настрій — 3,7 ± 0,7) та когнітивної продуктивності (час виконання таблиць Шульте — 53,2 ± 11,6 с; відтворення слів — 6,1 ± 1,8). Встановлено значущі кореляційні зв’язки між тривожністю та депресією (r = 0,64; p < 0,01), а також негативний зв’язок із психофункціональним станом (r = −0,48; p < 0,05). Обговорення. Отримані результати свідчать про домінування тривожно-депресивної симптоматики у поєднанні з посттравматичними проявами, що відповідає сучасним уявленням про психопатологію бойового стресу. Виявлені астенічні та когнітивні порушення відображають зниження адаптаційних ресурсів і можуть бути наслідком хронічного психоемоційного навантаження. Висновки. Психічні порушення у учасників бойових дій характеризуються полікомпонентною феноменологічною структурою з домінуванням тривожно-депресивних і посттравматичних синдромів. Висока коморбідність симптомів та наявність когнітивних і астенічних порушень обґрунтовують необхідність комплексного підходу до діагностики та реабілітації. Ключові слова: психічні розлади, учасники бойових дій, ПТСР, депресія, тривожність, реабілітація, психокорекція