Порушення соціального функціонування у пацієнтів з розладами спектру шизофренії та різним контентом маячних ідей впливу - Пилягіна, Галина; Загарійчук, Ольга (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. Значні порушення соціального функціонування (СФ) пацієнтів при розладах спектру шизофренії (РСШ) визначається багатьма факторами. Одним з таких предикторів виступає вплив на стан хворих маячних ідей впливу, котрі є дуже поширеним клінічним проявом РСШ. Мета. Дослідити характер та виразність порушень СФ у пацієнтів з РСШ та МІВ з різним фабульним змістом. Матеріали і методи. Досліджено 166 пацієнтів з різними видами РСШ у віці 18 – 55 років, яких було розподіллено на дві групи по 83 пацієнта. Перша група: 31 чоловік (37,3%) та 52 жінки (62,7%), котрі виявили містико-фантастичний контент МІВ; друга – 48 чоловіків (57,8%) і 35 жінок (42,2%) з побутовим змістом МІВ. Всім учасникам було проведено клініко-психопатологічне та психодіагностичне дослідження рівня порушень СФ за допомогою шкал глобального функціонування (GAF) та оцінки соціального функціонування (PSP). Результати. Було встановлено, що фабульний зміст МІВ відіграє значну роль у характері та ступені порушень СФ. Виявлено статистично значущі відмінності між групами пацієнтів залежно від змісту маячних ідей у співвідношенні з віком, дебютом та тривалістю розладу, а також особливостей порушень СФ. Висновок. Врахування особливостей фабульного змісту МІВ у пацієнтів з РСШ та їх впливу на характер й виразність порушень СФ є важливим компонентом задля вдосконалення реабілітаційних програм та індивідуалізації підходів у лікуванні даного контингенту хворих. Ключові слова: діагностика психічних розладів, оцінка психічного здоров’я, психодіагностичне дослідження; розлади спектру шизофренії, маячні ідеї впливу з містико-фантастичним та побутовим контентом; оцінка порушень соціального функціонування. УДК 616.89-008.444-02:616.895.8-05-07:159.923:159.955