Психотерапевтичні інтервенції в лікуванні деперсоналізаційно-дереалізаційного розладу - Пилягіна, Галина; Кобзар, Оксана (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Вступ. На сьогодні психічні порушення, що проявляються деперсоналізацією та/або дереалізацією на тлі захисних механізмів дисоціації є одним з поширених патологічних феноменів, особливо в підлітковому та юнацькому віці. В статі наведені огляд і обґрунтування вибору інструментів короткострокового психотерапевтичного втручання в лікуванні деперсоналізаційно-дереалізаційного розладу (ДДР) Мета. Дослідити ефект застосування цільової психотерапевтичної інтервенції в веденні пацієнтів з ДДР Матеріали і методи. Наведено аналіз клінічних випадків пацієнток з ДДР як приклади раннього та пізнього (з точки зору перебігу розладу) застосування цільової психотерапевтичної інтервенції в терапії ДДР. Результати. Виходячи з діагностичного визначення ДДР у пацієнток за допомогою напівструктурованого клінічного інтерв’ю та психодіагностичного дослідження, було розроблено та застосовано план (протокол) цільової психотерапевтичної інтервенції, котрий посилює ефективність лікування пацієнтів з ДДР. Ключові слова: діагностика та лікування психічних розладів, деперсоналізація, дереалізація, дисоціація, деперсоналізаційно-дереалізаційний розлад, психотерапевтичні підходи лікування психічних розладів УДК: 616.89-008.42:616.89-008.428.1-053.7/.84-036.1-079.4-08