Порушення уваги у хворих на депресію під час війни - Отрощенко, Наталія; Купчинський Roman (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. Значне зростання в усьому світі поширеності депресії, зокрема в Україні у постраждалих в результаті російської агресії та важливість, але недостатня розробленість психолого-психіатричної допомоги хворим на психогенну депресію з порушеннями уваги в умовах війни, визначає актуальність проведеного дослідження. Зазначені розлади суттєво погіршують якість життя пацієнтів, ускладнюють повсякденне функціонування, професійну діяльність, здатність долати стреси війни, створюють небезпеку суїцидальної поведінки. Не зважаючи на сучасний рівень досягнень психіатрії та психології, виникла гостра потреба вдосконалення методів ранньої діагностики, розробки цільових програм лікування та реабілітації, спрямованих на подолання вказаних розладів. Мета. Визначення шляхів удосконалення психолого-психіатричної допомоги хворим на депресію з порушеннями уваги в умовах війни за допомогою проведення аналітичного дослідження вітчизняної та зарубіжної літератури з зазначених проблем. Матеріали та методи. Проведено дослідження літератури з проблем депресії з порушеннями уваги, переважно за останні 5 років, у міжнародних наукових базах даних PubMed, Google Scholar, Web of Science, Scopus з використанням методів систематизації, аналізу та узагальнення за ключовими словами. Висновки. Проведене дослідження підтверджує значну поширеність депресії з розладами уваги у постраждалих в умовах війни в Україні, недостатню розробленість клініко-психологічних аспектів та необхідність подальшого вивчення зазначеної проблеми, а також створення державних заходів психолого-психіатричної допомоги для вказаних хворих. Ключові слова: депресія, розлади уваги, умови війни, діагностика, лікування, психолого-психіатрична допомога