Психологiчнi розлади у дiтей i пiдлiткiв пiд час війни: роль першої психологiчної допомоги та рекомендацiї МОЗ України - Барна, Ольга; Барна, Любов (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
У статтi проаналiзовано сучаснi виклики щодо психiчного здоров’я дiтей i пiдлiткiв у контекстi вiйни в Українi. Особлива увага придiляється наданню першої психологiчної допомоги за алгоритмом "5В", розробленим МОЗ України. Окреслено психотравмуючi фактори, клiнiчнi прояви (ПТСР, тривожнiсть, депресiя), особливостi роботи з панiчними станами та суїцидальними думками у пiдлiткiв. Розкрито ефективнi вправи та методики саморегуляцiї. Представлено рекомендацiї щодо допомоги дiтям в умовах бойових дiй.